12/12/2013

Nedelja o prirodnoj kući: Završni radovi

Danas ćemo se detaljnije pozabaviti finalnim radovima koje je Vuk planirao da sprovede, kako bi kuća dobila svoju konačnu namenu. Juče smo objasnili da je kuća drvene ramovske strukture, zidovi su punjeni čvrsto baliranom slamom, dok je krov napravljen od trske.
Zidovi napunjeni slamom kao izolacija
[slika © efikasnost.org]

Pošto su zidovi kuće ispunjeni slamom, problem je bio kako sve to zatvoriti upotrebom prirodnih materijala. Vukovo rešenje je poprilično jednostavno, upotrebom platna od jute i blatom, kuća je izmalterisana spolja. Urađeno je višeslojno malterisanje blatom kako bi se izbeglo pucanje fasade prilikom sušenja blata. Spojevi i delovi oko prozora su dodatno ojačani jutom. Drvo koje je korišćeno u toku izgradnje je premazano lanenim uljem kao vid zaštite od atmosferskih uticaja.
Nanešen blatni malter sa spoljašnje strane
[slika © efikasnost.org]
Kupatilo u prizemlju će biti obloženo keramičkim pločicama, dok je kupatilo na spratu Vuk namerio da napravi od drveta, kako bi se povećao efekat prirodnog ambijenta u kući. Pod će biti obložen brodskim podom a u kuhinji i u kupatilu – keramičkim pločicama.
Kako bi se dodatno zaštitila fasada od blata, kuća ima velike krovne prepuste sa svih strana. Ovako se zidovi štite od sunčevih zraka (što će leti praviti dodatnu hladovinu) i od kiše (što dodatno štiti finalne slojeve zida).

Svi prozori i vrata ove kuće su od drveta a ugrađena stakla su dvostruka, termoizolaciona. Prednji deo kuće će biti u toku zime zastakljen (kao zimska bašta), kako bi kuća mogla da koristi pasivno solarnu energiju. Vuk je predvideo da se tokom leta staklo može ukloniti, kako se ne bi kuća pregrevala, a taj prostor bi postao velika terasa.