13/12/2013

Nedelja o prirodnoj kući: Povratak u prirodu

Već smo pisali da prednji deo kuće ima dvostruku ulogu – tokom zime je zimska bašta koja prikuplja pasivnu solarnu toplotu i koristi je za dogrevanje kuće. Dok se tokom leta taj prostor otvara i koristi se kao velika terasa. Interesantno je, a to još nismo spomenuli, da kuća nema oluke. Naime, oko kuće se nalazi mali sistem kanala koji će usmeravati atmosfersku vodu do podzemnog rezervoara. Ovako prikupljena voda će moći da se koristi za baštu ili za pranje u kući.
Otvori će tokom zime biti zastakljeni a tokom leta će biti otvoreni
[slika © efikasnost.org]
Vuk nam je otkrio da želi i da postavi manji solarni kolektor na krovu kuće, po principu „Uradi sam“. Ovaj kolektor bi se koristio za prirpemu potrošne tople vode. Inače, Vuk nam je otkrio da je tokom boravka u Južnoj Africi imao prilike da vidi kako se lokalno stanovništvo snalazi i kako su sami pravili solarne kolektore. Ovakav jedan solarni kolektor i on planira da napravi sam za svoju kuću. Marina, Vukova supruga, planira da proizvodi na imanju pečurke i poljoprivredne proizvode bez upotrebe hemijskih sredstava. Ovaj bračni par planira i da počne prodaju ovih proizvoda u skoroj budućnosti.

Gradilište je, u trenutku posete, imalo još jedan temelj, malo udaljen od kuće. Vuk nam je otkrio da želi da napravi tri apartmana kako bi se bavio turizmom odn. namenio je te apartmane ljudima koji žele da u toku vikenda ili svojih odmora pobegnu iz gradske džungle.