10/12/2013

Nedelja o prirodnoj kući: Sve je u izboru materijala

Pisali smo već o kući od slame u ovom članku. Vuk i Marina Krstić su odlučili da jedan ovakav objekat naprave u Srbiji, tačnije na obroncima Fruške Gore. Upotrebom prirodnih materijala Vuk je želeo da izbegne sve negativne uticaje koje nose sa sobom savremeni građevinski materijali.
Krov od trske
[slika © efikasnost.org]
Kuća je u osnovi površine oko 56 m2 neto, odnosno oko 90 m2 bruto. Projektom su predviđene dve etaže: prizemlje i potkrovlje. Prizemlje: kuhinja, trpezarija i dnevni boravak su povezani, tzv. open plan; toalet za goste. Potkrovlje će imati posebno kupatilo (napravljeno od drveta) i veliki prostor kao spavaću sobu.

Obilaskom gradilišta mogli smo se uveriti da su prirodni materijali zaista korišćeni u procesu izgradnje ove kuće. Vuk je objasnio da je beton jedino korišćen za izgradnju temelja, pošto je postojala prirodna alternativa, ali bi se građevinski radovi produžili. Materijali korišćeni u izgradnji ove kuće su:
  • Crni bor (sa Mokre Gore)
  • Slama (kao izolator)
  • Trska (kao krovna pokrivka)
  • Juta
  • Blatni malter
Osim ovih prirodnih materijala, korišćeni su i standardni građevinski materijali, kako bi se poboljšala vodootpornost objekta (bitulit, kondor traka). Zidovi u kuhinji i kupatilu su zidani ciglom, kako bi se na njih mogla montirati neophodna infrastruktura.