09/12/2013

Nedelja o prirodnoj kući: Od ideje do realizacije

Narednu nedelju posvećujemo projektu Vuka i Marine Krstić iz Beograda. Bračni par Krstić je odlučio da napravi prirodnu kuću na obroncima Fruške Gore u opštini Irig. Koje su materijale koristili, koje su ideje imali iza ovog projekta, videćete u toku ove nedelje.
Da li se od ovog može napraviti kuća?
[slika © efikasnost.org]
Vuk Krstić, rođeni Sarajlija, odlučio je da, sa svojom suprugom, napravi dom od prirodnih materijala. Iako trenutno žive i rade u Beogradu, želeli su da napuste urbanu džunglu i okrenu se ka prirodnom i mirnom načinu života. „Hteli smo da živimo u prirodnoj kući. Moderni materijali u građevinarstvu nisu zdravi i nestručno se koriste“ , rekao je Vuk u razgovoru dok smo obilazili gradilište.

Iako arhitekta po struci, Vuk se bavi i umetničkim radom – radi reljefe u bakru, keramici i pravi nakit. Život ga je jednom prilikom odveo i na drugi kontinent – radio je u Johanesburgu (Južna Afrika). Marina, Vukova supruga, planira da se bavi prirodnom proizvodnjom hrane na imanju, bez upotrebe hemijskih preparata.

Osim ove kuće, planirali su i da izgrade još 3 apartmana za izdavanje, kao vid seoskog turizma, za ljude koji žele da se odmore u prirodi.