06/11/2013

Rešenje problema starih deponija

Problem sa komunalnim otpadom nije novijeg datuma. Rešenja i ideje kako se mogu stare deponije sanirati dolaze sa različitih delova sveta. Jedna od ideja je došla iz Italije. Po pisanju sajta dezeen, planira se da se ostvro u Veneciji, koje je do sada korišćeno kao mesto za odlaganje optada, pretvori u zabavni park.


Idejno rešenje budućeg zabavnog parka
slika [© dezeen.com]

Ostrvo u Venecijskoj laguni koje se do sada koristilo kao deponija, biće transformisano u veliki zabavni park. Iza ove ideje se nalazi kontroverzna kompanija Zamperla. Tvorac kompanije, Alberto Zamperla, kaže da je cilj da se ovim projektom napravi još jedna turistička i kulturna atrakcija.

Projekat podrazumeva dekontaminaciju zemljišta, koje se koristi za odlaganje otpada još od 1985. godine, od kada je zatvoren pogon za spaljivanje otpada.

Sa druge strane, žitelji Venecije strepe od povećanja broja turista u Veneciji. Mateo Seki, iz organizacije Venecija, kaže da oni ne kritikuju ideju da se takvo zemljište obnovi i dekontaminira. Već smatra da je problem u izgradnji još jedne turističke atrakcije, jer Venecija je sama po sebi već dovoljna. Problem je i iseljavanje meštana, pa je Venecija već postala "zabavni park", smatra Seki.
Gradonačelnik Đorđo Orsoni, je rekao u intervjuu za Telegraf da je prioritet rehabilitacija ostrva, ali da se mora poštovati sam grad. "Venecija nije zabavni park i svi moraju to da imaju na umu", dodao je on.

Ostaje da se vidi da li će projekat preći iz projektne u fazu izrade. Primer ovog ostrva je dobar pimer sukoba između onih koji se bave ekologijom i zaštitom životne sredine, sa jedne strane, privatnog sektora sa druge strane i žitelja i zvaničnika jedne sredine sa treće strane. Rešenje se, kao i uvek, nalazi negde u sredini.

Tekst u saradnji sa sajtom dezeen.com. Slika preuzeta sa sajta dezeen.com.