30/10/2013

Kina gradi eko-grad za 350.000 stanovnika

Sa ubrzanom modernizacijom Kine postoji potreba za stvaranjem održivog modela grada. Tiandžin eko-grad je rezultat saradnje vlada Kine i Singapura da zajednički razviju socijalno harmoničan, ekološki i energetski efikasan grad u Kini. Projekat bi trebao da bude završen 2020. godine i očekuje se da će u ovom ekološkom gradu na površini od 30 kvadratnih kilometara živeti 350.000 stanovnika. 

Budući eko-grad
slika [© reciklirajte.me]

Eko-grad će koristiti najnovije održive tehnologije, kao što su solarna energija, energija vetra, upotreba kišnice, prečišćavanje otpadnih voda, desalinizacija morske vode i mnoge druge. Eko-grad je lociran u području malih padavina i voda iz reka koje protiču kroz region neće biti dovoljna za njegove potrebe. Da bi prevazišli ovaj problem, planeri su odlučili da se okrenu netradicionalnim izvorima poput desalinizacije vode i reciklaže vode iz domaćinstava i industrije. U cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida, stanovnici će koristiti napredni sistem za šinski saobraćaj, a plan je da 90 odsto saobraćaja u gradu bude javni prevoz.

Takođe, naglasak će biti i na društvenoj harmoniji, tako da će ljudi sa različitim prihodima i iz različitih društvenih slojeva živeti izmešani. Dakle, neće biti podela, a posebno će se obratiti pažnja na starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Tiandžin eko-grad će biti podeljen u sedam delova: Lifescape, Eco-Valley, Solarscape, Urbanscape, Windscape, Earthscape i Eco-Corridors. Svaki od ovih sektora će imati specifične osobine i drugačiju ulogu u funkcionisanju grada. Solarscape će dobijati energiju od sunca i biće administrativni centar grada, Earthscape će biti u zelenilu, Lifescape će, pored parkova, imati i brda koja će biti protivteža visokim zgradama. Urbanscape će biti, kako mu i ime kaže, urbana rezidencijalna zona koja će biti dobro uređena i planira se povezivanje zgrada visećim mostovima. S druge strane, Earthscape će biti predgrađe i biće primenjena stepenasta arhitektura sa velikim zelenim površinama. Sto godina staro selo Qingtouzi će biti pretvoreno u Windscape koji će biti prostor za relaksaciju građana Eko-grada.

Tekst u saradnji sa sajtom reciklirajte.me. Slika preuzeta sa sajta reciklirajte.me.