21/10/2013

Dve dobre vesti iz Srbije

Početak ove radne nedelje započinjemo sa dve lepe vesti iz Srbije. Pančevo će dobiti prvi punjač baterija za električne automobile. Druga vest dolazi iz Novog Sada. Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu su predstavili svoj izum Wabox - uređaj koji pretvara vlagu iz vazduha u tehničku vodu.

Tim studenata koji je napravio Wabox
slika [© master.rs]
List Politika prenosi da se u Pančevu planira izgradnja punionice za električne automobile. Naime, lokalna samouprava u Pančevu planira da u svom vlasništvu ima sedam vozila na električni pogon. Kompletan projekat će se odvijati uz pomoć poklona italijanske pokrajne Ravena. Italija planira da pokloni lokalnoj samoupravi u Pančevu dva manja automobila (dvoseda), Renault Kangoo i četiri bicikla sa elektromotorom.

Punjenje Toyotinog plug-in hybridnog vozila Prius
Planira se, uz ove automobile, izgradnja prve punionice baterija za električna vozila u Srbiji. Punjač bi koristio električnu energiju iz mreže, ali i obnovljive izvore energije. Mali vetrogenerator i fotonaponski paneli bi se koristili kao dodatni izvori energije za ovaj punjač.

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom SaduIvana Kovačević, Goran Đonović, Mišo Šolaja, Srđan Radulović, Milan Savić i Peđa Carević, predstavili su svoj projekat - Wabox. Uređaj koji vlagu iz vazduha pretvara u tehničku vodu. Sve više ljudi u svetu ima problem sa nedostatkom slatke vode. Wabox bi mogao da bude jedno od rešenja. Svoj projekat su predstavili na takmičenju Imagine Cup koje organizuje kompanija Microsoft i osvojili su treće mesto.

Osnovna komponenta Waboxa je Petlierov element. Kada se on priključi na struju, jedna njegova strana se hladi, dok se druga strana greje. Na strani koja se hladi kondenzuje se vlaga iz vazduha i od nje se dobija tehnička voda. Klima uređaji imaju sličnu funkciju prilikom hlađenja i sušenja vazduha, samo što oni za hlađenje koriste kompresore. Video prezentaciju Waboxa možete pogledati dole.


Posebne i iskrene čestitke šaljem kolegama sa mog bivšeg fakulteta. Želim vam svima sreću i uspeh u daljem radu.

Tekst u saradnji sa sajtovima ekokuce.com i politika.rs. Slika preuzete sa sajta master.rs. Video preuzet sa YouTUBE kanala.