04/10/2013

DALE kuća - energetski nezavisna rasklopiva kuća

SCI-Arc studenti su poznati u svetu arhitekture. Poslednji njihov dizajn je izazvao veliku pažnju. U pitanju je DALE kuća (Dynamic Augmented Living Environment prev. Dinamički uvećana životna okolina) koju su predstavili na Solarnom Dekatlonu 2013. Koncept je insipirisan južno-kalifornijskim vremenom i prirodnim okruženjem i modularnog je karaktera.
DALE kuća - dve celine
slika [© scical2013.com]


Kuća se sastoji od dve pokretne celine ukupne površine oko 56 kvadratnih metara. Kada se te celine otvore i odvoje jedna od druge, ukupna površina kuće iznosi neverovatnih 167 kvadratnih metara. Vlasnik kuće može na ovaj način da koristi tople dane u toku godine. 
DALE kuća - dve celine su odvojene u toku
letnjih dana

slika [© scical2013.com]
Osim neverovatne modularnosti prostora, ova kuća spada u "Net-Zero Energy" kuće (prev. kuće nula energije). Što znači da, gledano na godišnjem nivou, kuća sama proizvede svu potretnu energiju koju troše stanari. Fotonaponski paneli na krovu su postavljeni pod uglom od 15 stepeni, kako bi se maksimalno mogla iskoristiti sunčeva energija. Paneli su postavljeni na pokretne nosače, kako bi mogli da se koriste i kao zaštita za sunce kada je kuća razdvojena. 
Zatvorena kuća DALE
slika [© scical2013.com]
Kuću prati i iOS aplikacija za iPad koja kontroliše rad kuće i energiju. Na primer, ukoliko je napolju toplo i sunčano, aplikacija će predložiti da se kuća otvori kako bi se mogao isključiti klima uređaj i kako bi se prirodnom ventilacijom omogućilo hlađenje.


Video o ovoj kući možete pogledati ovde:


Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta scical2013.com.