20/08/2013

Rekonstruisana tradicionalna australijska kuća

Pobednik Solarnog Dekatlona u Kini ove godine je Univerzitet Wollongong iz Australije. Njihov projekat rekonstrukcije tradicionalne australijske kuće im je doneo prvo mesto na ovom takmičenju u upotrebi savremenih rešenja u energetskoj efikasnost i obnovljivim izvorima energije.

Rekonstruisana kuća je sada energetski efikasna
slika [© illawarraflame.com.au]
Ideja ovog projekta je bila da se stare tradicionalne "fibro" kuće u Australiji ne moraju rušiti, već se renoviranjem, može postići povećanje energetske efikasnosti. Illawarra Flame, kako se zove ovaj projekat, predstavlja ulazak u kuće "nulte energije", odn. kuće koje na godišnjem nivou proizvedu više energije nego što se u njima potroši. Proizvodnja energije se obavlja uz pomoć solarnih kolektora na krovu ukupne snage 9,4 kW. Upotrebljena je vrhunska izolacija za maksimalnu uštedu energije u objektu. Objekat je, takođe, hermetički izolovan, kako se toplota ne bi gubila kroz nekontrolisanu ventilaciju.

Transformacija stare u novu kuću
slika [© illawarraflame.com.au]
Osim sistema za grejanje i klimatizaciju, kuća je opremljena sistemom za sakupljanje kišnice. Prirodnim putem, uz pomoć šljunka i peska, se od kišnice stvara tehnička voda koja se može naknadno koristiti u kući. Obavezni detalj kod ovakvih renoviranja je, svakako, ugradnja solarnih kolektora za prirpemu potrošne tople vode. 
Dodaci koji čine kuću energetski efikasnom
slika [© illawarraflame.com.au]
Brigu o uređajima o kući vode automatski sistemi, kuća je opremljena LED svetlima. BMS (Building Management System eng. sistem upravljanja kućom) se brine o svim uređajima, čak i gasi uređaje iz stand-by režima rada, kako ne bi trošili energiju ukoliko nema ljudi u kući.

Sistem kontrole u kući
slika [© illawarraflame.com.au]
Prozori su projektovani tako da u zimskom periodu obezbeđuju maksimalni prodor toplote unutar objekta. Na ovaj način se postiže pasivno grejanje kuće. Detalji enterijera su prikazani na narednim slikama.

Detalj enterijera - dnevni boravak
slika [© illawarraflame.com.au]
Detalj enterijera - spavaća soba
slika [© illawarraflame.com.au]
Detalj enterijera - trpezarija
slika [© illawarraflame.com.au]
Detalj eksterijera - terasa sa malom vetrikalnom baštom
slika [© illawarraflame.com.au]
Tekst u saradnji sa sajtom illawarraflame.com.au. Slike preuzete sa sajta slika illawarraflame.com.au.