21/08/2013

Kuća u Teksasu sa LEED Platinum sertifikatom

Teksas je bogatiji ja još jednu kuću koja je energetski efikasna i dobila je LEED Platinum sertifikat. Kuća obiluje otvorenim prostorom, upotrebljene su pristupačne tehnologije za obnovljive izvore energije u vidu fotonaponskih panela i toplotne pumpe koja iskorišćava geotermalnu energiju.

Kuća u Leon Springsu, Teksas
slika [link]

Kuća je puna svetlosti zbog ugrađenih prozora koji su visine celog sprata, spajajući eksterijer i enterijer kuće u jednu celinu. Dnevna soba je spojena sa verandom, kako bi se proširio prostor za boravak. Dodati su prozori na spoju vodova krova, kako bi još više svetlosti ulazilo u kuću. Kuća je napravljena na malom brdu, time poboljšavajući protok vazduha i prirodnu ventilaciju.

Veranda pravi celinu sa dnevnom sobom
slika [link]
Fotonaponski paneli snage 12 kW omogućavaju adekvatno snabdevanje električnom energijom. Podovi od termalne mase upijaju sunčevu toplotu i time daju doprinos pasivnom grejanju kuće. Grejanje, hlađenje pa čak i deo potrošne tople vode u kući je urađeno uz pomoć toplotne pumpe. Sistem za sakupljanje kišnice kapaciteta 64 metara kubnih ima u sebi trostruki sistem filtracije, kako bi se zadovoljile kompletne potrebe za vodom.

Dnevni boravak je pun prirodne svetlosti
slika [link]
Tekst u saradnji sa sajtovima Inhabitat.com i lakeflato.com.