22/06/2013

Solarni grad u Nemačkoj

Iako znamo da "Net-zero energy" znači da jedan objekat proizvede onu količinu energije koliko i potroši na godišnjem nivou, za ovaj grad u Nemačkoj bi se morao osmisliti potpuno novi naziv. Naime, grad Sonnenschiff, na jugu Nemačke, proizvede i do 4 puta više energije nego što potroši. 
Sonnenschiff u Nemačkoj
slika [link]
Osim što proizvode 4 puta više energije nego što potroše, kuće u ovom gradu su pravljene po Passivhaus standardu, koji je prvi put predstavljen 1990. godine u Nemačkoj. Cilj ovog standarda gradje je bio da se ustanove pravila koja bi omogućavala smanjenje potrošnje energije u objektu. Prilikom gradnje bi se koristili pasivni sistemi (pasivno grejanje solarnom energijom, okrenutnost objekta ka jugu itd.), poštovala određena pravila o hermetičkoj izolovanosti objekta i postavila gornja granica potrošnje energije u objektu.


Fotonaponske ćelije na krovovima kuća
slika [link]

Objekti imaju postavljene solarne panele za proizvodnju električne energije i potrošne tople vode. Centrom grada dominira velika pešačka zona, gde je zabranjen prolaz vozilima. Tramvaji, koji prevoze stanovnike, su jako tihi, time doprinoseći pozitivnoj atmosferi grada.


slika [link]
slika [link]
slika [link]
slika [link]

slika [link]

slika [link]
Arhitekta koji je izgradio ovo naselje, Rolf Disch, uspeo je da napravi pravo malo ekološko čudo, primer održive gradnje i novog koncepta urbanog razvoja. 

Tekst u saradnji sa sajtom stashpocket.wordpress.com i Inhabitat.com.