20/06/2013

Nova metro stanica u Rijadu

Glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, će dobiti savremenu metro stanicu, koju je projektovala arhitektonska firma Snøhetta iz Osla. Projekat je impresivan, prvenstveno što će metro stanica, iako je dudoko ispod zemlje, imati prirodnu svetlost i biljnu oazu.

Projekat metro stanice sa oazom ispod zemlje
slika [link]
Projektom, koji je predstavila ova norveška firma, je predviđeno da se na ulazu u stanicu nalazi veliki pokrivač, baldahin, a da se ispod zemlje silazi eskalatorima. Taj pokrivač (baldahin) će ličiti na veliku kupolu od nerđajućeg čelika, sa otvorom u sredini, koji će propuštati svetlost do same stanice ispod zemlje. Ova svetlost će padati na podzemnu biljnu oazu, koja simbolizuje oaze u pustinju u Saudijskoj Arabiji. Noću, kada nema dnevnog svetla, niz ovaj otvor će prolaziti ulično svetlo a tome će doprinositi i konstrukcija zidova otvora, koji će biti napravljeni od reflektujućih materijala. 

Svetlost koja silazi do dna stanice
slika [link]
Ovaj projekat nije jedina nova metro stanica, pošto je trenutno metro sistem u Rijadu najveće gradilište podzemnog transportnog sistema u svetu, koje se stalno širi i time obeležava novu eru socijalnog mira i uspeha ove zemlje.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.