20/06/2013

Solarni projekti stoje u Srbiji

Gradnja solarne elektrane na jugu Srbije je oložena do jeseni, umesto da je počela, kako je i najvljivano, u maju. Kompanija "Securum Equity Partners", koja je trebala da počne izgradnju, ima problem sa lokacijom, koja još uvek nije dodeljena. Ministarstvo energetsike i zaštite životne sredine, koje je nadležno za ovu sferu, kaže da je dodeljeno više lokacija za ovu namenu i da su površine zemljišta i do 10 puta veće od traženih.

Ilustracija solarne elektrane
slika [sxc.hu]


Zamenik ministra energetike, Dejan Trifunović, je naglasio da je država odredila više od 30 lokacija u južnoj i centralnom Srbiji za ovu namenu. Sa druge strane, Alesio Kolusi, direktor kompanije "Securum Equity Partners", objašnjava da veći deo tih lokacija ne može da se iskoristi za postavljanje solarnih elektrana, zbog karakteristika terena. Od 30.000 hektara koje je država ponudila, po rečima Alesio Kolusija, tek je 135 hektara moguće iskoristiti za ovaj projekat.

Srbija, inače, ima dobar geografski položaj za postavljanje fotonaponskih panela, posebno južni delovi zemlje, zbog velikog broja sunčanih dana. 

Očekuje se godišnji priliv u budžet Srbije, od ove investicije, oko 30 miliona eura. Kompanija "Securum Equity Partners" se obavezala da neće tražiti dodatne podsticajne tarife od države za proizvodnju električne energije.

Tekst u saradnji sa sajtom b92.net.