06/06/2013

Najveća elektrana na talase u Škotskoj

Škotska ima oko 10% ukupnog Evropskog potencijala u energiji talasa. Najavljena je izgradnja najveće svetske elektrane na morske talase, kako bi se taj potencijal iskoristio. Predviđa se da će elektrana moći da proizvodi 40 MW čiste energije, što bi po grubim procenama, moglo da snabdeva oko 30.000 domaćinstava u Škotskoj. Projekat će voditi firma Aquamarine Power i planira se završetak radova do 2018. god.
Generator električne energije iz talasa
[slika © aquamarinepower.com]

Energija talasa je najmlađa po tehnologiji, pošto su solarna i veroenergija ranije počeli da se koriste. Glavni nedostatak ovakve proizvodnje električne energije je u tome što i velike elektrane na talase proizvode manje energije nego solarne ili vetro farme. Prednost je u tome što se energija proizvodi i kada nema sunca niti vetra, pošto se more stalno kreće.

Škotska je savršena lokacija za iskorišćenje ovakve energije, pošto se nalazi na istočnom Atlantiku, površina mora je dovoljno aktivna kako bi proizvela energiju. Proizvod firme Aquamarine Power se zove Oyster (prev. školjka) radi po principu pomeranja zakrilaca pod uticajem pomeranja morske površine i tako proizvodi električnu energiju. Generatori će biti postavljeni na severozapadnoj obali Škotske.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.