27/10/2014

Solarna energija iz Sahare za Veliku Britaniju

Jako sunce u Sahari predstavlja besplatan izvor energije koji bi uskoro mogao da snabdeva energijom domove u Velikoj Britaniji. Projekat je nazvan "TuNur", vrednost projekta iznosi 13 miliona dolara i predviđena je izgradnja solarne farme u Tunisu ukupne površine 100 kvadratnih kilometara.
Solarne elektrane u pustinji
[slika © inhabitat.com]
Sahara je odlično mesto za postavljanje velikih solarnih farmi. Pustinjski teren nema drugu namenu, pa je zemljište slobodno. Sa druge strane, količina svetslosti koja pada na površinu u Sahari je sasvim dovoljna da se proizvodi velika količina energije. Energija bi se, potom, transportovala podvodnim kablom dužine 450 km, iz Sahare u Veliku Britaniju. Ova solarna farma bi bila koncentracionog tipa - ogroman broj ogledala bi fokusirao svetlosnu energiju na toranj, gde bi se ta toplota posle koristila u proizvodnji električne energije. Električna energija tako proizvedena bi se transportovala do Rima, pa potom za Veliku Britaniju.
Transport energije iz Sahare podvodnim kablom
[slika © inhabitat.com]
Procenjuje se da će se ovakvom čistom energijom u Britaniji snabdevati oko 2,5 miliona domaćinstava. Britanija traži mogućnosti subvencionisanja proizvodnje zelene energije van svoje teritorije koja bi se potom koristila u zemlji.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.