23/10/2014

Solarni uređaj za proizvodnju vode na biciklu

Vožnja bicikala je postala naša sadašnjica, koliko zbog zdravog života, toliko i zbog smanjenje zagađenja u velikim gradovima u svetu. Kristof Retezar je osmislio način da, dok vozite vaš bicikl, napunite flašicu vode uz pomoć solarne energije.
Sistem za proizvodnju vode na biciklu
[slika © psfk.com]
Kristof Retezar je osmislio uređaj "Fontus" koji može da napuni za sat vremena flašicu od pola litre, u zavisnosti od vlažnosti vazduha mesta gde vozite bicikl. Uređaj koristi solarnu energiju, kako bi vlagu kondenzovao i pretvarao je u vodu, koja se potom sliva u flašicu. 
Princip rada "Fontus" uređaja
[slika © psfk.com]
"Fontus" koristi u osnovi Peltierov uređaj. Peltierov uređaj koristi električnu energiju kako bi proveo toplotu sa jedne na drugu površinu uređaja. Uređaj je čvrst, ima dve površine (jednu toplu i jednu hladnu) i često se naziva i Peltierova toplotna pumpa. Vazduh se uduvava u sistem, uz pomoć ventilatora. Peltierov uređaj kondenzuje vlagu iz vazduha, koja se potom odliva i sakuplja u flašici. Sa druge strane sistema izlazi osušen vazduh. Ceo sistem koristi solarnu energiju za pokretanje.
Sami proizvodite vodu dok vozite bicikl
[slika © psfk.com]
Naravno, proizvodnja vode zavisi od trenutne vlažnosti vazduha. Velika prednost ovog sistema je što se princip rada "Fontusa" može primeniti i u mestima gde nema tekuće vode. 

Tekst i slike u saradnji sa sajtom Psfk.com.