03/09/2014

Termo-elektrana u Kopenhagenu - turistička atrakcija

Termo-elektrane, po nekom pravilu, nisu baš najlepši prizor. Posebno ako govorimo o termo-elektranama koje koriste ugalj ili onim za spaljivanje komunalnog otpada. Ovakav trend će se možda i promeniti sa novim projektom termo-elektrane za spaljivanje otpada u Kopenhagenu.

Termo-elektrana na komunalni otpad u Kopenhagenu
slika [© dezeen.com]


"The Amager Bakke" elektrana je konstruisana, kako bi zamenila postojeću "Amagerforbraending" elektranu. Zgrada, spiralnog oblika, je projekat iza kog stoji arhitekta Bjarke Ingels. Dve stvari čine ovu elektranu jedinstvenom u svetu:


Dimnjak koji pravi kružne oblake dima
slika [© dezeen.com]
Kako bi ceo projekat bio još interesantniji, na krovu elektrane se nalazi dimnjak, koji izbacuje kružne oblake dima. Dimnjak je konstruisan tako da izbaci kružni prsten dima svaki put kada se oslobodi tona ugljen-dioksida u atmosferu. Na ovaj način će podsećati lokalno stanovništvo na njihov uticaj na planetu.

Ski-staza na krovu elektrane
slika [© dezeen.com]
Druga stvar, po kojoj će ova elektrana biti jedinstvena u svetu je to što će na krovu imati ski-stazu. Na ovaj način je napravljena još jedna turistička atrakcija i napravljen je dodatni spoj između komunalnih službi i građana. 

Pogled na buduću elektranu
slika [© dezeen.com]
Pošto će elektrana biti blizu centra grada, projekat je predstavljao poseban izazov. Zato su se arhitekte i odlučile za ovo rešenje - spoj industrije i mesta gde se može provoditi slobodno vreme i baviti se sportom. Više o ovom projektu, možete pogledati u sledećem videu:



Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com. Video preuzet sa kanala Vimeo.