07/09/2014

Hoće li Srbija ponovo izvoziti električnu energiju?

Poplave, koje su pogodile Srbiju u maju 2014. godine, ostavile su velike posledice po elektro-energetski sistem. Koliko će se dugo osećati posledice i da li će Srbija postati ponovo izvoznik električne energije?
HE "Đerdap I"
[slika © Denis Barthel/WikimediaCommons]
Ove godine se obeležava 50 godina od početka izgradnje hidro-elektrane "Đerdap I". Ova godina će, na žalost, postati upamćena i po velikim poplavama koje su zadesile Srbiju. Poplave su pogodile i elektro-energetski sistem, poplavljeni su površinski kopovi uglja, što je direktno prouzrokovalo probleme u proizvodnji električne energije u Srbiji. Planovi za početak izgradnje HE "Đerdap III" su već dugo godina prisutni u medijima, čak su i započeti pregovori sa Rumunijom. 
"Verujem da smo blizu toga da razgovaramo i sa potencijalnim partnerima koji bi ušli u izgradnju takvog projekta. To je za Srbiju značajno, jer bi nam to omogućilo i da utičemo na cenu električne energije u regionu", rekla je Zorana Mihajlović.


Iz HE "Đerdap I" je javljeno da je u toku avgusta proizvodnja električne energije premašila plan za skoro 60%, proizvela je 525 miliona kilovat-časova električne energije.

Tekst u saradnji sa sajtom rts.rs. Slika preuzeta sa Wikimedia Commons.