12/07/2014

Koji klima uređaj kupiti - zaključak

Klima uređaji postaju potreba, ne samo pitanje statusa ili pomodarstva. Postoji više vrsta uređaja na našem tržištu, pa treba biti pažljiv prilikom izbora, posebno što se tiče potrošnje energije i kapaciteta.

Ilustracija - klima uređaj
Već smo razjasnili kakve energetske klase postoje kod klima uređaja, koji su kapaciteti hlađenja i grejanja, kao i šta su to inverter i ne-inverter klime. Prilikom izbora klima uređaja za Vaš dom, potrebno je i da razmislite da li će Vam trebati klima koja je fiksirana na jednom mestu ili neka koje će biti mobilna? Postoje dve vrste klima - split sistemi, kao što je prikazano na slici gore i pokretne klime, tzv. "pingvini". Prednost pokretnih klima je u tome što se mogu pomerati po kući. Međutim, ne mogu se baš postaviti na bilo kom mestu, pošto za svoj rad koriste crevo koje izbacuje vreo vazduh. To crevo je potrebno izbaciti vani, kroz prozor ili odškrinuta vrata. Veliki nedostatak pokretnih klima je buka koju prave u prostoriji kao i, uglavnom, niska energetska klasa takvih uređaja na našem tržištu.

Prenosna klima - "pingvin" - crevo
se može videti sa zadnje strane
Prilikom izbora klima uređaja, najvažnije je da dobro procenite koliki pristor želite da hladite odn. grejete i da izaberete klima uređaj više energetske klase (B ili najbolje A). Dodatna oprema koju nude prodavci (jonizatori, samočišćenje klime, razni filteri) može samo dodatno da poboljšaju komfor boravka u prostoriji gde je postavljena ta klima. Ali, ni tu ne treba bacati previše novca.

Ne smete biti nerealni i prilikom izbora kapaciteta klime, jer ma koliko snažnu klimu uzeli (12.000 ili 18.000 BTU), ona ne može ohladiti puno odvojenih prostorija ili, recimo, celu kuću. Pa će Vam takva investicija biti čisto bacanje novca.