10/07/2014

Koji klima uređaj kupiti - I deo

Leto se zahuktava, a zajedno sa njim i visoke temperature. Ukoliko niste od onih koji su već nabavili klima uređaj, pogledajte na šta sve trebate da obratite pažnju prilikom kupovine nove klime.
Ilustracija klima uređaja

Šta je to klima uređaj?

Klima uređaji su, po svom principu rada, toplotne pumpe. Toplotne pumpe, kako i sam naziv nagoveštava, "pumpaju" odn. prebacuju toplotnu energiju sa jednog mesta na drugo. Da ne zalazimo previše u mašinski deo i teoriju, najjednostavnije je objasniti na primeru frižidera (koji je isto baziran na toplotnoj pumpi). Frižider hladi hranu unutra (u komori), dok je sa zadnje strane topao - toplota se "pumpa" iz unutrašnjosti ka spoljašnjoj strani. Isto tako, klima uređaji "pumpaju" toplotu iz unutrašnje jedinice (koja je na zidu) ka spoljašnjoj jedinici (koja ventilatorom predaje tu toplotnu energiju vazduhu). 

Klima uređaji, koriste električnu energiju kojom se pokreće kompresor. Odnos uložene energije i dobijene toplotne energije odn. snage hlađenja je jako bitan kod izbora klima uređaja, ali će o tome kasnije biti reči.

Osim hlađenja, klima uređaji imaju i funkciju grejanja i odvlaživanja vazduha. Funkcija odvlaživanja vazduha je vrlo slična funkciji hlađenja, samo što je tada cilj smanjenje vlažnosti vazduha u prostoriji. Grejanje podrazumeva da klima uređaj uzima toplotu preko spoljašnje jedinice i prenosi je u unutrašnju, te tako zagreva prostor.

Ilustracija - unutrašnja jedinica

Koji kapacitet klima uređaja izabrati?

Prilikom izbora klima uređaja za Vaš dom, potrebno je pogledati i kapacitet. Kapacitet hlađenja klima uređaja se izražava u jedinicama BTU (Britanska termalna jedinica). Na tržištu se mogu naći klima uređaji kapaciteta od 9.000, 12.000, 18.000 i 24.000 BTU. Što je manji kapacitet, klima je pogodnija za manji prostor. Za stanove se retko kada uzima 18.000 BTU klima, dok je 24.000 uglavnom namenjena halama ili poslovnom prostoru.

Najpogodnije klime, za kućnu upotrebu, su kapaciteta od 9.000 i 12.000 BTU, tzv. "devetke" i "dvanaestice". Kapacitet se odnosi na zapreminu vazduha koju klima može da ohladi odn. zagreje. 

Neke osnovne preporuke glase da za površine do 35 kvadratnih metara, najbolje je uzeti klimu kapaciteta 9.000 BTU, do 60 kvm najbolja je od 12.000 BTU, do 80 kvm 18.000 BTU i 110 kvm najoptimalnija je klima od 24.000 BTU. Naravno, ovo je sve okvirno i zavisi od izolacije prostorija, veličine i kvaliteta prozora itd.


Spoljašnja i unutrašnja jedinica