12/06/2014

Prenosni klima uređaj Artic Cove

Početak leta uvek prati prilagođavanje na visoke temperature. Svi se odmah hvatamo za daljinske klima uređaja i smanjujemo temperaturu u stanu. Problem nastaje kada smo napolju. Jedno od rešenja su ventilatori sa rasprašivačem vode, ali šta kada nema izvora električne energije. Pogledajte proizvod "Artic Cove". koji će rešiti i taj problem.

"Artic Cove" prenosni klima uređaj
slika [© arcticcove.com]

Kako klima uređaj hladi?

Klima uređaji, koje koristimo u stanovima ili u poslovnom prostoru, hlade na principu toplotne pumpe. Naime, kompresor u "spoljašnjoj jedinici", uz pomoć gasa (freona ili nekog ekološkog gasa) prebacuje toplotu iz "unutrašnje jedinice". Tom prilikom, "unutrašnja jedinica" izbacuje hladan vazduh, dok "spoljašnja jedinica" izduvava topao vazduh. Zbog toga se zove toplotna pumpa - sistem prebacuje toplotu iz jednog dela u drugi.

"Split sistem" klima uređaj

Drugi način hlađenja, koji sve češće viđamo u baštama kafića, je putem evaporacije. Prilikom isparavanja vode sa ljudske kože, toplota odlazi zajedno sa vodom. Ovaj sistem se koristi u kafićima, gde rasprašivači izbacuju sitne kapljice vode, koja isparava sa kože i hladi. 


"Artic Cove" pokretna klima

Kako smo već i rekli, sistem koji koristi evaporaciju za hlađenje, koristi vodu koju rasprašuje u sitne kapi. Sistem je kranje jednostavan i ima ogromnu prednost - može se prenositi. Sastoji se od ventilatora koji koristi napon od 18 V i baterije. Napunjena baterija može raditi i do 2 sata.

"Artic Cove" - ventilator i posuda sa vodom
slika [© arcticcove.com]
U posudi sa vodom se nalazi mala pumpa, koja gura vodu i pravi izmaglicu od nje. Potom tu izmaglicu ventilator rasprašuje. 

Iako izgleda kao prilično jednostavan sistem, može se koristiti bilo gde, a možete napraviti i sami sličan proizvod.

Slike preuzete sa sajta articcove.com.