15/05/2014

Solarni put i parking u prvoj fazi

Obnovljivi izvori energije su sigurno budućnost. Iako tehnologija još uvek nije u punom povoju, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje, širom sveta vidimo projekte koji rade i na tom planu. Danas ćemo predstaviti projekat solarnog puta i parkinga, iza koga stoji par iz Amerike.
Solarni putevi budućnosti
[slika © solarroadways.com]
Ideja je bila da se napravi put, koji će reagovati na promenu okolnosti, na atmosferske uticaje a i proizvodiće energiju, automatski će se odmrzavati i štititi vozače. Ceo projekat se odvijao u dve faze. Prva faza je predstavljala izgradnju radnog prototipa. Napravljena je prvo ploča, veličine 3,6 m x 3,6 m, čija je površina bila prekrivena polikarbonatom. Ugrađeni su grejni elementi unutar panela, kako bi vršio otapanje snega. Radni prototip još uvek nije imao ugrađene solarne elemente u sebi, to je urađeno u fazi dva.
Slarne ploče postavljene po parkingu
[slika © solarroadways.com]
Paralelno sa prvom fazon, urađen je i prototip pešačkog prelaza. Pešački prelaz je namenjen povećanju bezbednosti saobraćaja. U sebi sadrži senzore, koji reaguju na promenu mase. Kada naiđe pešak ili neka životinja, pešački prelaz registruje promenu mase. Tada počne da svetli i šalje informaciju solarnom putu da ispiše upozorenje da vozač uspori.
Pešački prelaz osetljiv na pritisak
[slika © solarroadways.com]
Upozorenje vozačima o nailasku pešaka
[slika © solarroadways.com]
Tekst i slike u saradnji sa sajtom solarroadways.com.