06/05/2014

Budućnost obnovljive energije u Srbiji - hidroenergija, solarna energija i energija vetra

Srbija, kao zemlja u tranziciji, mora da obavi svoj deo obaveza koji se tiče povećanja udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj proizvodnji. Osim toga, mora se početi i sa otvaranjem tržišta energenata u Srbiji.
Hidroelektrana Đerdap 2
slika [© Wikimedia Commons/MRY]
Srbija do kraja godine mora da poveća udeo obnovljivih izvora energije sa 21,2 na 27 procenata. Od toga, smatraju stručnjaci, dva odsto može da se odnosi na biomasu. Računa se i na gradnju "Đerdapa 3", ali nove kilovate struje najpre ćemo dobiti iz malih hidroelektrana. U protekle dve godine Ministarstvo enegetike dalo čak 350 lokacija za gradnju malih hidroelektrana.
Vetroparkovi - ilustracija
slika [© sxc.hu]
Pripremaju se i projekti za korišćenje velikog potencijala podzemnih i termalnih voda. Posebno u gradovima koji su u dolinama velikih reka - Zapadne i Velike Morave, Dunava, Save, Drine. Procenjuje se da oko 20 procenata ukupnog broja potrošača u Beogradu može koristiti geotermalnu energiju.
Solarna energija će u Srbiji biti u usponu
slika [© sxc.hu]
Očekuje se povećanje solarne energije, a posebno energije iz vetra. NIS u Plandištu gradi prvi vetropark, a za dve-tri godine treba da se zavrte vetrenjače i drugih investitora na još pet lokacija, investicije ukupno vredne 700 miliona evra. Američka kompanija "Kontinental Vind" priprema gradnju vetroparka u Kovinu.

Tekst u saradnji sa portalom rts.rs. Slike preuzete sa Wikimedia Commons i sxc.hu.