21/02/2014

Veš mašina budućnosti će prati bez vode

Iako mašine za pranje veša mnogi smatraju vrlo uobičajenim delom svakog domaćinstva, one su prošle kroz veliku evoluciju. Sama tehnologija je ostala ista, uz neke manje modifikacije. Međutim, sve više i više se vodi računa o potrošnji vodi prilikom projektovanja mašina za pranje veša. Da li će budućnost doneti mašine koje će bez vode prati veš?
[slika sxc.hu]

Novi zakoni u Evropskoj Uniji nalažu da se na energetskoj nalepnici, kod uređaja koji troše vodu, navede i kolika je prosečna potrošnja vode u toku godine u normalnim ciklusima rada. Prosečna potrošnja vode u toku godine iznosi i preko 9.000 litara (9 metara kubnih) vode (izvor podataka). Cena metra kubnog vode varira od grada do grada kod nas, ali je sigurno da će se ona povećavati u budućnosti.

Rešenje ovog problema je predstavila kompanija Xeros - u pitanju je mašina za pranje veša koja koristi 90% manje vode i specijalne, nazovimo ih, kuglice (perle). U pitanju je polimerni materijal koji sakuplja nečistoću sa veša a da pri tom ne zahteva upotrebu velike količine vode.

Mašina za pranje veša bez vode
slika [© xeroscleaning.com]
Iako spolja izgledaju kao standardne veš mašine, sistem rada je malo drugačiji. Umesto da mašinom cirkuliše puno vode, cirkulišu posebne polimerne kuglice (perle) i do 90% manje vode nego kod današnjih mašina. Ciklus pranja izgleda jako slično kao na dosadašnjim mašinama. Kuglice kruže kroz otvore na bubnju, a svojim hemijskim sastavom uklanjaju nečistoću sa odeće. Na kraju pranja, umesto uzbacivanja vode, mašina posebnim sistemom, pokupi sve kuglice u rezervoar.

Pogledajte video o principu rada ove mašine.




Ostaje, naravno, pitanje koliko će ovakva tehnologija da košta, da li će se ove kuglice koristiti više puta i koja će biti cena novih? Svaka nova tehnologija ima predstavlja nepoznanicu u početku, nadajmo se da će ova uskoro postati dostupna na celom svetskom tržištu. Pošto je čiste vode sve manje, ovakvi sistemi bi i te kako mogli da utiču na racionalniju potrošnju vode.

Tekst u saradnji sa sajtovima xeroscleaning.comtreehugger.com. Slike preuzete sa sajtova sxc.hu i xeroscleaning.com. Video prikačen sa sajta vimeo.com