04/12/2013

Plastenici za gajenje bilja i uživanje u prirodi

Kada pomenemo plastenike uglavnom nam je prva asocijacija polje pod dugačkim plastičnim polu cilindrima. Danski arhitekta Simon Hjermind Jensen, vlasnik arhitektonske kompanije SHJWORKS, prethodnih dana je predstavio svoje viđenje plastenika: "Nevidljiva baštenska kućica“. Njegovo delo je jednim delom klasičan plastenik, a drugim zatvoren baštenski prostor u kome se može provoditi vreme i uživati i tokom najhladnijih dana.
Novo viđenje plastenika
slika [© ekokuce.com]


Plastenici su izrađeni od polikarbonata i dobro apsorbuju sunčevu svetlost, pa je u njima optimalna temperatura za celogodišnje uzgajanje biljaka. Materijal je otporan na UV zrake i udare vetra.
Mesto gde možete uzajati biljke i provoditi vreme,
čak i u toku hladnijih dana
slika [© ekokuce.com]
Ako vam ovo izgleda poznato, niste se prevarili. Slični plastenici su pravljeni u XIX veku, samo od gvožđa. Veličina plastenika koje je predstavio Simon Hjermind Jensen može da varira. Za prezentaciju je odabrao dva manja i jedan veliki. U manjim plastenicima je zasađeno bilje, dok je u velikom plasteniku postavljen sto i dve stolice - kao zimska bašta.
Plastenici se mogu koristiti i u večernjim satima
uz lepo osvetljenje
slika [© ekokuce.com]
Predstavljeni plastenici su samo model, mada arhitekta Jensen smatra da će imati veliku primenu - od ravnih krovova zgrada, preko dvorišta do javnih institucija.

Tekst u saradnji sa sajtom ekokuce.com. Slike preuzete sa sajta ekokuce.com.