02/12/2013

Expo 2020: Dubai i solarna energija

Dubai je dobio priliku da bude domaćin manifestacije 2020. Expo. Ovo će biti prvi put da se međunarodna manifestacija posvećena inovacijama i biznisu održi na Bliskom Istoku. Dubai je postavio cilj da se 50% potrebne energije za održavanje manifestacije, proizvede na mestu održavanja (on sajt - engl. on site). Projekat je tako zamišljen da se dobije dvostruka korist od fotonaponskih kolektora - da pružaju zaštitu od sunca i proizvode energiju u toku dana, dok će se ta energije koristiti u toku noći za osvetljenje.
EXPO 2020.
slika [© expo2020dubai.ae]

Tema 2020 Expo manifestacije je "Povezivanjem umova, kreirajmo budućnost". Dubai će promovisati održivost, mogućnosti razvija i mobilnost. Plaza će se nalaziti u centru, pozivajući ljude na prezentacije i diskusije kako se izložba bude razvijala. Ime prostora će biti "Al Wasl" (kako se nekada zvao Dubai, a prevodi se kao "Veza - konekcija").
EXPO 2020.
slika [© expo2020dubai.ae]
Ceo prostor će biti prekriven fotonaponskim materijalom, koji će biti preko celog paviljona. Ideja autora projekta je da se što više energije proizvede tu, gde se održava izložba, dok će se istovremeno tako obezbediti zaštita od jakog sunca. Kada sunce zađe, materijal se pretvara u osvetljeni displej sa digitalnom projekcijom.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta expo2020dubai.ae.