13/11/2013

Kuća od transportnih kontejnera u Savani

Umetnik i dizajner Hulio Garsija (Julio Garcia) je napravio svoju kuću od starih transportnih kontejnera u američkoj državi Džordžija (Georgia). Upotrebljena su dva transportna kontejnera od 43 metara. Razdvojeni su dodatnim krovom, postavljeno je puno prozora kako bi se prostor ispunio svetlošću. Upotreba drveta i svetlih boja je učinila ovu jednosobnu kuću pravim domom za poznatog umetnika. 
Pogled sa terase
[slika © pricestreetprojects.com]
Hulio Garsija je uspeo da napravi sebi sklonište od urbanog života u dva transportna kontejnera. Ukupna površina ove kuće je 74 metara kvadratnih i sadrži u sebi spavaću sobu, kupatilo, veliku kuhinju i veliki dnevni boravak. Cela kuća je na betonskim stubovima, koji nose čelične noseće grede na koje je kuća postavljena. Osim što su kontejneri međusobno smaknuti, odvojeni su i drvenim dodatkom širine 2 m koji je prekriven krovom. 
Enterijer[slika © pricestreetprojects.com]
Velika drvena terasa okružuje kuću i povezana je stepeništem sa dvorištem. Unutra, kao što se vidi i na slici, upotrebljavane su svetle boje i ima puno otvora. Ovako se stvara enterijer koji je preliven svetlošću.
Pored kuhinje se nalazi kupatilo a iza svega je spavaća soba. Kuća je tako projektovana, da se uvek može dodati još jedan transportni kontejner kako bi se napravila još neka prostorija.
Kuhinja podseća na galeriju
[slika © pricestreetprojects.com]
Još interesantnih primera reciklaže i korišćenja starih stvari (upcycling) možete vide na našem Pinterestu ovde.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta pricestreetprojects.com.