23/10/2013

Starpath - osvetljenje puteva i staza bez upotrebe energije

Kompanija iz Britanije, Pro-Teq, je predstavila svoj proizvod - "Starpath". Proizvod se može naneti na bilo koju površinu i ima luminiscentna svojstva. Tako premazana površina svetli u mraku i time se može uštedeti energija koja bi se, inače, koristila za osvetljenje.
Prva staza sa "Starpath" tehnologijom u Kembridžu
slika [© sourcewire.com]

Materijal, od kojeg se pravi "Starpath", upija svetlost tokom dana, dok je noću oslobađa i ne troši energiju. Otporan je na vodu i nije klizav, pa se njegovom upotrebom može smanjiti broj nezgoda. Prva staza koja je tretirana ovim proizvodom se nalazi u Kembridžu, dugačka je 140 metara.



Količina svetlosti koju materijal proizvede zavisi od količine svetlosti koja tokom dana padne na površinu. Još jedna pogodnost kod ovog materijala je što se može izabrati boja i veličina sitnih elemenata koji čine "Starpath" podlogu. Vreme za nanošenje ove podloge na bilo koju površinu je relativno kratko - u Kembridžu je bilo potrebno 4 sata za 140 metara.


"Starpath" ima veliki spektar upotrebe. Od saobraćajnica, preko staza do parkova. Na ovaj način se mogu smanjiti računi za javnu rasvetu i postići veća energetska efikasnost lokalnih samouprava.

Možete pogledati video o postavljanju "Starpath" podloge.



Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slika preuzeta sa sajta sourcewire.com. Video preuzet sa YouTUBE kanala.