23/10/2013

Starpath - osvetljenje puteva i staza bez upotrebe energije

Kompanija iz Britanije, Pro-Teq, je predstavila svoj proizvod - "Starpath". Proizvod se može naneti na bilo koju površinu i ima luminiscentna svojstva. Tako premazana površina svetli u mraku i time se može uštedeti energija koja bi se, inače, koristila za osvetljenje.
Prva staza sa "Starpath" tehnologijom u Kembridžu
slika [© sourcewire.com]

Materijal, od kojeg se pravi "Starpath", upija svetlost tokom dana, dok je noću oslobađa i ne troši energiju. Otporan je na vodu i nije klizav, pa se njegovom upotrebom može smanjiti broj nezgoda. Prva staza koja je tretirana ovim proizvodom se nalazi u Kembridžu, dugačka je 140 metara.Količina svetlosti koju materijal proizvede zavisi od količine svetlosti koja tokom dana padne na površinu. Još jedna pogodnost kod ovog materijala je što se može izabrati boja i veličina sitnih elemenata koji čine "Starpath" podlogu. Vreme za nanošenje ove podloge na bilo koju površinu je relativno kratko - u Kembridžu je bilo potrebno 4 sata za 140 metara.


"Starpath" ima veliki spektar upotrebe. Od saobraćajnica, preko staza do parkova. Na ovaj način se mogu smanjiti računi za javnu rasvetu i postići veća energetska efikasnost lokalnih samouprava.

Možete pogledati video o postavljanju "Starpath" podloge.Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slika preuzeta sa sajta sourcewire.com. Video preuzet sa YouTUBE kanala.