28/10/2013

Aqualibrium - da li se hrana može uzgajati u stanovima?

Sve su učestalije priče o genetski modifikovanoj hrani, opasnostima od masovno proizvedene hrane i, uopšteno, o potrebi da se nešto promeni u proizvodnji hrane. Jedno interesantno rešenje, za one koji ne veruju u velike proizvođače hrane a imaju malo prostora da sami proizvode, se zove Aqualibrium.

Aqualibrium - novi način proizvodnje hrane
slika [
© aqualibrium.com]

Aqualibrium je mali, zatvoren eko sistem u kome se mogu uzgajati biljke i ribice. Za osvetljenje se koristi LED tehnologija. Donji deo ovog sistema je akvarijum, odakle se voda crpi za potrebe biljaka. Voda iz akvarijuma je bogata hranljivim materijama, otpadom od ribica, koji se koristi za đubrenje biljaka.
Više Aqualibriuma (u svakom se uzgaja različita biljka)
slika [
© aqualibrium.com]
Svako će moći da, čak i u stanu, uzgaja hranu za lične potrebe. Hrana ovako proizvedena će biti organska, bez ikakve upotrebe hemijskih sredstava i, naravno, slobodna od GMO. Povećanje broja ljudi koji se bave tzv. urbanim farmerstvom (proizvodanja hrane u stanovima za lične potrebe) ukazuje na globalni trend i veliku potrebu da se mora nešto promeniti u dosadašnjem načinu proizvodnje hrane.
Uzgoj hrane u stanovima
slika [© aqualibrium.com]

Više o ovom projektu i novom načinu uzgajanja hrane možete pogledati u narednom klipu. Ideju su započela tri mlada stručnjaka, a novac su obezbedili uz pomoć poznatog web sajta za finansiranje projekata - kickstarter.




Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta aqualibrium.com. Video linkovan sa sajta kickstater.com.