12/09/2013

Nova Hankook bezvadušna guma od recikliranog materijala

Automobilska guma, za razliku od automobila, je preživela malo izmena u poslednjih 100 godina. Korejska kompanija Hankook, inače renomirani proizvođač pneumatika, ponudila je svoje rešenje za gumu 21. veka. U pitanju je bezvazdušna guma i-Flex, koja ima malu masu, otporna je na probadanja i bušenja i napravljena je 95 % od recikliranog materijala.
Hankook i-Flex bezvazdušna guma
Guma je napravljena od poliuretana, dimenzije su joj 155/590 R14. Hankook je predstavio svoju i-Flex novinu na Frakfurtskom salonu automobila 2013. god. Geometrijske ćelije unutar gume omogućavaju da guma radi bez upotrebe vazduha. Ovako se izbegavaju potrebe za stalnom proverom pritiska u gumama, povećava se energetska efikasnost automobila i nema više opasnosti od pucanja pneumatika u toku vožnje.

Hankook još uvek nije najavio kada će guma izaći na tržište, ali se predviđa da je to samo pitanje trenutka. Pretpostavlja se da će ovo uvesti novi trend kod većih proizvođača pneumatika, kao što su već kompanije Bridgestone i Polaris predstavili svoje verzije bezvadušnih guma za vozila. Inače, kompanija Hankook trenutno sarađuje sa Univerzitetom Cincinnati u proizvodnji gume koja će menjati svoj oblik u zavisnosti od stanja na putu.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.