23/09/2013

Izgradnja vetroparka u Plandištu

Opština Plandšite je, u toku prethodne nedelje, postala veliko gradilište. Naime, NIS je počeo realizaciju ovog projekta svojim preduzećem "NIS Energovind", koje je u vlasništvu NISa i privatnih investitora.

Početak radova na "Vetroparku Plandište"
slika [nis.rs]

Planirana je izgradnja ukupno 34 vetrogeneratora, ukupne snage 102 MW. Ukupna ulaganja u ovaj projekat će iznositi oko 160 miliona eura.


Očekuje se da će se izgradnja završiti u roku od 12 meseci. Očekuje se i usvajanje trajanja otkupnog perioda, što zavisi od Vlade Srbije. Proizvedenu energiju će otkupljivati JP "Elektroprivreda Srbije".

"Pojavljivanje prvog visokotehnološkog vetroparka u Srbiji približiće zemlju ispunjenju normi evropske energetske politike i omogućiti da se poveća udeo `zelene`, ekološki čiste energije u nacionalnom energetskom balansu. Proizvodeći električnu energiju iz obnovljivih izvora mi smanjujemo ekološke rizike, kao i naše sopstvene troškove, što je izuzetno važno u uslovima složene ekonomske situacije. Želim da naglasim da mi uspevamo da povećamo efikasnost u prvom redu zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje će se primenjivati tokom izgradnje vetroparka. Važno je i to na koji način smo obezbedili finansiranje projekta – reputacija NIS-a, ime kompanije, bili su odlučujući faktori u pregovorima s bankama." – istakao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.


Tekst u saradnji sa sajtom nis.rs.