15/08/2013

Photoflow-sakupljač kišnice i solarni panel

Postoje delovi sveta gde su pijaća voda i električna energija još uvek nedostupni i teško ostvarivi snovi. Ovaj podatak čak zvuči i ironično, pošto 2/3 naše planete čini voda i uvek ima sunčevog zračenja koje se može pretvoriti u električnu energiju. Jedno interesantno rešenje ova dva problema donosi kompanija NOS Design Consulting i zove se Photoflow.
Photoflow - sastavni delovi
Koncept je jednostavan: osam trouglastih fotonaponskih ćelija sklopljenih u oblik oktagona. Nameštene su tako da su nagnute ka centru za 3 stepena, kako bi se omogućio prirodni pad vode. 


Princip rada sistema Photoflow
slika [
© nos.mx]
Kada pada kiša, voda se sliva niz solarne ćelije i preko cevi se, prvo filtrira, pa se sliva u rezervoar. Rezervoar se nalazi na dnu konstrukcije. Tokom sunčanih dana, ovaj sistem proizvodi elektirčnu energiju, dok tokom kišnih dana, omogućava sakupljanje kišnice.
Postavljeni Photoflow sistemi na krovovima
slika [© nos.mx]
Solarni paneli su premazani anti-refleksnom površinom, kako bi se gubici od refleksije smanjili na minimum. Preko njih je postavljen i tanak film, koji odbija prašinu i sitniju prljavštinu. Ovako jednostavno rešenje, koje je ponudila kompanija NOS, predstavlja konkretan odgovor za ruralne i teško dostupne krajeve ili krajeve sveta u kojima još uvek nema pijaće vode niti električne energije.

Tekst u saradnji sa sajtovima nos.mx i Inhabitat.com.