07/08/2013

Gas u Srbiji skuplji od 1. septembra

Posle poskupljenja električne energije, koje je usledilo 1. avgusta ove godine, u Srbiji novo poskupljenje. Početak septembra ove godine neće samo značiti troškove roditelja oko udžbenika i školske opreme, već i poskupljenje prirodnog gasa.

Novo poskupljenje energenata u Srbiji
slika [link]
Prema navodima internet portala NoviMagazin.rs, od prvog septembra će poskupeti prirodni gas. Agencija za energetiku je objavila da će gas za domaćinstva poskupeti 4,4 %, dok će za ostale korisnike poskupeti, u proseku, za 5,5 %. 

Vlada republike Srbije je preduzeću Srbijagas odobrila da u trećem kvartalu 2013. godine prirodni gas nabavlja po ceni od 453,35 dolara za 1.000 kubnih metara. Ovakva odluka je napravila mesto za poskupljenje gasa, jer je Srbijagas proračunao novu cenu metra kubnog gasa za javne snabdevače od 39,12 din.

Kako će sva ova povećanja cena energenata uticati na stopu inflacije u Srbiji do kraja godine, ostaje da se vidi. Najveći problem je što će ova poskupljenja direktno udariti na, ionako već osiromašene, džepove potrošača. Mnogi će ove zime, kao i ranijih, preći na druge vrste grejanja.

Tekst u saradnji sa sajtom NoviMagazin.rs.