06/08/2013

Solarno vozilo iz Subotice za prodaju sladoleda

Srbija poprilično kasni po pitanju primene obnovljivih izvora energije. Da je ovo pravilo, potvrđuje i izuzetak koji dolazi iz Subotice. Braća Robert i Josip Grabarević su projektovala i proizvela prototip vozila za prodaju sladoleda koji radi na solarni pogon. Pet solarnih panela je zaduženo za pokretanje i hlađenje ovog vozila. Prototip koji su proizveli je pokupio mnoge nagrade, od kojih je poslednja nagrada Fondacije braće Rokfeler, gde su osvojili treće mesto.
Pokretna poslastičarnica može da radi još 12 sati bez sunčeve energije
[slike © subotica.com]
Izum braće Grabarević je opremljen svim neophodnim uređajima i opremom koju moderna poslastičarnica mora da poseduje. Vozilo ima LED rasvetu, česmu za pranje ruku sa senzorom, kontejner za odlaganje prljave vode itd. Dva solarna panela hlade sladoled, tri služe za pokretanje, a ova pokretna poslastičarnica može da radi još 12 sati bez sunčeve energije.
Ovo veliko dostignuće i nije naišlo na veliko razumevanje u Srbiji. Na žalost, grad Subotica je zabranio rad braći Grabarević i njihovom solarnom vozilu za sladoled. Čak su i kažnjeni od strane komunalne inspekcije, zbog kršenja pravilnika o prodaji na javnom prostoru. Da li će ovo biti promenjeno, ostaje da se vidi, ali je prava šteta da jedna tako napredna ideja u Srbiji nailazi na kažnjavanje, dok u svetu prikuplja nagrade.
Solarno vozilo za prodaju sladoleda
[slika © subotica.com]
Poslednja vest [06.08.2013. u 18.30h] Radio-televizija Vojvodine javlja da je kaznu, koju su braća Grabarević dobila od komunalne inspekcije u Subotici, platio gradonačelnik Subotice. Tokom prijema kod gradonačelnika, braći Grabarević je saopšteno da je kazna izmirena.

Tekst u saradnji sa sajtovima subotica.com i blic.rs.