13/06/2013

Vetrogenerator iz Srbije

Londonska firma Poduhvat LTD je konstruisala vetrogenerator koji može da proizvede do 5 puta više električne energije od običnih vetrogeneratora koji su danas u upotrebi. Turbina se zove Whetar (čitano na engleskom zvuči kao srpska reč vetar), radi skoro bešumno i može da proizvede do 43,8 MW/h energije godišnje sa 50% snage vetra od maksimalne projektovane. Iza firme Poduhvat Hydrokinetics LTD se nalazi tim ljudi iz Srbije (Pouhvat DOO iz Niša).

Whetar generator
slika [link]
Whetar generator radi tako što "prevari" vazdušne struje da se kreću brže i to ubrzanje koristi za proizvodnju energije na efikasan način. Definišu ga tri osnovne karakteristike:
  • Visoki stepen aerodinamike
  • Igra pritisaka
  • Visoko efikasni dvostruki rotori
Dvostruki rotori se koriste kako bi ujednačili vibracije, tako što poništavaju vibracije jedan drugog i time stabilizuju celu turbinu. Cevasti prsten oko rotora stvara visoki pritisak ispred turbine, dok je pritisak niži iza turbine, time stvarajući "igru pritisaka". Ovo stvara efekat dimnjaka, usisavajući vazduh u turbinu. 

Velika primena Whetar generatora se može naći u urbanim sredinama, gde je upotreba klasičnih vetrogeneratora nepraktična zbog prostora oko tornjeva, buke koju stvaraju itd.

Postavljanje više Whetar generatora
slika [link]
Whetar generatori se mogu montirati i na krovovima zgrada u gradovima, ili u urbanim prigradskim naseljima, bez bojazni po okolinu i stanovnike koji žive u blizini. 

Tekst i slike u saradnji sa sajtovima Inhabitat.com i poduhvat-hydrokinetics.co.uk.