08/05/2013

Gubici energije u objektu

Ovaj tekst je inspirisan čestim komentarima koje sam čuo među ljudima koji ulože preko 1000 € u izolaciju zidova objekta a u toku narednih grejnih sezona ne video značajne uštede u potrošnji energije. Dakle, u čemu je problem?
Toplotna izolacija - mineralna vuna
Poslednjih nekoliko godina smo svedoci sve većeg rasta cena energenata. Veliki je problem otpratiti te poraste, posebno ukoliko su novčana sredstva ograničena. Povećanje cena energenata (električne energije, gasa, drva, uglja) se najviše oseti u toku zime, kada je potrebno zagrevati prostor u kome boravimo. Kako bi se udobno boravilo u nekoj prostoriji, propisana temperatura je 21 °C, a za kupatila 22 °C. Neki se slažu da je ovo dovoljno, nekima je ovo hladno za boravak, ali postoji i dalje problem kako zagrejati prostor. Ovaj tekst će se pozabaviti gubicima u kući koji nastaju na najčešćim mestima, kako bi se mogla na vreme uraditi sanacija i sprečiti dalji gubici energije. Na sledećoj slici su prikazani najveći gubici energije u objektima za stanovanje.
Gubici energije u objektu
Gubici u procentima se mogu izraziti ovako:

     1.  gubitak kroz loše izolovane zidove objekta oko 30%
     2.  gubitak kroz tavanicu i krov objekta oko 25%
     3.  gubitak kroz otvore (vrata i prozore) iznosi oko 35%
     4.  gubitak kroz pod iznosi oko 10%.


Ovde se jasno vidi da su najveći gubiti energije kroz staru stolariju. Ukoliko imate već dobro izolovane zidove, ili su vam gubici energije kroz zidove manji nego kroz otvore objekta, ulaganje u dalje poboljšanje izolacije zidova se može smatrati nepotrebnom investicijom. Isplatiće se ta investicija, bez sumnje, ali će period biti jako dug, pošto i dalje veći deo energije se gubi kroz prozore i vrata. Ovo je najčešća greška koju ljudi, ne konsultujući se sa stručnjacima iz ove oblasti, rade. Dakle, nije rešenje samo povećavati debljinu izolacije, ukoliko niste proverili u kakvom stanju su vaši prozori i vrata. Ponoviću opet, nije loše što neko povećava debljinu izolacije u zidovima, ali to neće dati željene rezultate, pošto se nije rešio glavni problem gubitka energije.

Naravno, ne mora da znači da su vrata i prozori glavna mesta gubitka energije, ukoliko su skorije postavljeni. Na slici gore se vidi gde su još mesta na kojima se treba pozabaviti sa izolacijom. Redosled i način izolovanja u pojedinačnim slučajevima zavisi od stanja objekta i drugih faktora, tako da je najbolje konsultovati se sa nekim stručnim pre bilo kakvih investicija.