30/06/2015

Nova "Goodyear" guma proizvodi energiju

Nedostatak automobila na električni pogon su, do sada, jedino bile spore stanice na kojima se pune baterije. Proces je spor a stanica još uvek nisu zastupljene u velikom broju. Kompanija "Goodyear" je predstavila svoj koncept kao odgovor na to rešenje - gume koje će puniti baterije električnih automobila.
Nova guma iz kompanije "Goodyear" proizvodi električnu energiju
[slika © goodyear.com]
Ideja iza ove gume, koju razvija kompanija "Goodyear" je da se sva toplotna energija koja se generiše u gumi, usled otpora trenja sa podlogom, može pretvoriti u električnu energiju.
Guma proizvodi energiju
[slika © goodyear.com]
Naime, ispod gazećeg sloja gume, nalazi se termo-piezoelektrični sloj, koji toplotnu energiju pretvara u električnu. Zagrevanje tokom vožnje (kao posledica trenja sa podlogom) i sve normalne deformacije gume tokom vožnje će aktivirati termalno-piezoelektrični sloj. Ovaj sloj će proizvoditi električnu energiju.
Gume na parkingu se zagrevaju i proizvode energiju
[slika © goodyear.com]
Osim proizvodnje energije tokom vožnje, to će biti moguće i dok je automobil parkiran na letnjem suncu, pošto će se gume grejati. Kompanija "Goodyear" je dala ime svom konceptu "BH03 concept tire" i još uvek nije objavila kada će se ove gume naći u prodaji, kao ni koliko će tačno dopunjavati bateriju električnih automobila. Do tada, pogledajte ovaj zanimljiv video o ovom prototipu guma:



Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta goodyear.com.