23/12/2014

Ušteda energije u bojlerima

Kada kažemo povećanje energetske efikasnosti, prva asocijacija je ušteda u grejanju, izolacija objekata, zamena stolarije... Koliko se obraća pažnja na uštedu energije prilikom zagrevanja vode u domaćinstvu? 
Grejači vode (bojleri) velikih zapremina
[slika © kickstarter.com/Aquanta]
Projekat o kome ćemo danas da pišemo se bavi specifičnom temom - uštedom energije kod uređaja za zagrevanje vode, Akvanta (enlg. Aquanta). Pošto je već odavno poznato da je savršenstvo upravo u jednostavnosti, ovaj uređaj radi po jednostavnom principu. Kada se postavi na već postojeći grejač vode (bojler), on prati navike ukućana i pripremi toplu vodu samo kada je, po njegovoj proceni, ona neophodna. Na ovaj način se ostvaruju uštede. 
Akvanta sistem uštede energije
[slika © kickstarter.com/Aquanta]

Kako bi otpratio tehnologiju XXI veka, Akvanta sistemom se rukuje uz pomoć pametnih telefona i aplikacije. Osim rukovanja i kontrole, moguće je pratiti i uštedu energije, novca. Velika prednosti Akvanta sistema je i to što ga može ugraditi i vlasnik, tako da nema troškova ugradnje.

Aplikacija za kontrolu Akvanta sistema
[slika © kickstarter.com/Aquanta]

Akvanta se sastoji iz entalpijskog senzora, koji meri utrošenu energiju tokom zagrevanja vode, kao i potrošenu količinu koja izađe iz sistema tokom pranja sudova, tuširanja, itd. Ovakav senzor omogućava stvaranje "slike" potrošnje energije i kreiranje ciklusa (predviđanje navika ukućana).

Senzor je povezan sa internetom preko bežične veze - WiFi (uređaj na prethodnoj slici). Ovako se može jednostavno upravljati celim sistemom uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu.

Kako smo već napomenuli, sistem se jednostavno ugrađuje, koristeći već postojeću opremu na grejaču vode (bojleru). Postoje neka ograničenja - zapremina bojlera ne može biti veća od 450 litara. Može se i ugrađivati u gasne bojlere, dokle god je u njima električni ventil.

Postavlja se logično pitanje na kraju - kolika se ušteda ostvaruje? Pošto sistem radi na principu praćenja navika ukućana, logično je da ovaj procenat nije fiksni. Zavisi od broja ukućana, njihovih navika, promena u navikama, godišnjeg doba itd. Ušteda se ostvaruje tako što bojler neće biti direktno kontrolisan od strane termostata. Tako se izbegava konstantno dogrevanje vode, iako voda neće biti korišćena (tokom noći, recimo). Ovako se postižu uštede energije.

Tekst i slike u saradnji sa sajtom kickstarter.com.