08/10/2014

Elektrana na biomasu u obliku planine

Velika Britanija je zemlja u kojoj se najveći deo električne energije dobija iz fosilnih goriva. Rashladni tornjevi od betona, kao i velika emisija ugljen-dioksida su stvari sa kojima Britanija želi da raskrsti u budućnosti.
Buduća elektrana na biomasu u obliku planine
[slika © heatherwick.com]
U prilog ovoj tvrdnji ide i najnoviji projekat, iza kog stoji Thomas Heatherwick, dizajnerska firma iz Londona. Predstavili su svoje viđenje buduće elektrane na biomasu, snage 49 MW. Dizajnirana je tako da liči na planinu, prekrivenu biljem.
Buduća elektrana na biomasu u obliku planine
[slika © heatherwick.com]
Elektrana će koristiti ljuske palminog jezgra, koje su nusproizvod plantaža namenjenih proizvodnji ulja. Ovakva elektrana će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za skoro 80%. Pošto će se elektrana graditi na obali reke Tiz (Tees engl.), ljuske će se dovoziti direktno brodovima, pa neće biti potrebe da se koriste kamioni. Kako je već i rečeno, projektovana snaga ove elektrane je 49 MW, što je dovoljno da se električnom energijom napaja oko 50.000 domaćinstava.
Prostor za posetioce
[slika © heatherwick.com]
Unutar elektrane će se nalaziti i prostor za posetioce, kancelarije i edukativni centar o obnovljivim izvorima energije.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa sajta heatherwick.com.