01/09/2014

Ovako će se Menhetn braniti od mora

Bilo da verujete u globalno zagrevanje ili ne, pojedine stvari vas sigurno ne mogu ostaviti ravnodušnim. Mnoge zemlje su već počele da se ozbiljno pripremaju za novonastale vremenske prilike. Kako to rade na Menhetnu, pogledaje u ovom tekstu.
Zaštita Menhetna od poplava i porasta nivoa mora
[
slika © dezeen.com]
Ceo sistem je naišao na prepreku - kako ga uklopiti u već izgrađenu građenu sredinu a da se on vizuelno uklopi ili čak i da ne izgleda kao da postoji?Projektanti su to uspeli da izvedu. Barijera je tako projektovana, da se uklapa savršeno u arhitekturu Menhetna. Arhitekta Bjarke Ingels je objasnio koncept granice između ljudi i grada, sa jedne strane i vode i okeana, sa druge.
Barijera uklopljena u arhitekturu
[slika © dezeen.com]
"Ne možete videti vodenu barijeru", po njegovim rečima, "Kada odete tamo, videćete park, paviljone, ali nećete videti branu ili vodenu barijeru".

Šetalište kao deo odbrane od poplava
[slika © dezeen.com]
Ideja je inspirisana parkom koji je napravljen na 2,5 km starog železničkog koloseka u Njujorku. 
slika [© dezeen.com]
Ceo projekat je rađen u saradnji sa lokalnim stanovništvom, održavani su sastanci sa svim slojevima stanovništva tokom celog perioda izgradnje. Ideja je bila da se ne remeti već postojeća arhitektura, nego da se od nje napravi nešto novo i svima korisno. 

Pogledajte i video u kome je predstavljen ceo projekat:



Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com. Video preuzet sa sajta Vimeo.com.