23/09/2014

Nova generacija OLED lampi

Znamo da je potrošnja energije goruća tema u svetu, a polako postaje i kod nas. Preporučuju svi da se pređe na uređaje koji manje troše, povećanje izolacije objekata, uvođenje alternativne energije... Osvetljenje je jedno mesto gde se može uštedeti energija. Pogledajte novo rešenje koje dolazi iz Kanade.
OLED lampa
[slika © aerelight.com]
Kako napreduje tehnologija, tako se i sve više vodi računa o uštedi energije. Osvetljenje je jedno od mesta gde se može uštedeti, uz primenu novih tehničkih rešenja. LED tehnologija nije novost u oblasti osvetljenja. Pisali smo već o uštedama energije uz upotrebu "štedljivih sijalica" i LED sijalica. Novost, koja dolazi iz Kanade, su svakako nove OLED lampe.
Presek OLED lampe
[slika © efikasnost.org]

Kako se vidi na šemi, OLED lampe su napravljene od sloja organskih molekula boje koji se nalaze između dve elektrode. Molekuli počinju da svetle kada se propusti električna energija. Razlika između LED i OLED lampe je u tome što se kod OLED lampi svetlost rasipa sa velike površine, dok je kod LED ono tačkasto u zavisnosti od rasporeda LE dioda.
OLED lampe
[slika © aerelight.com]
Ubacivanjem molekula različitih boja, postiže se drugačije osvetljenje. Svaka lampa je opremljena prigušivačem, kako bi se regulisala jačina svetlosti (maksimalna je 1.200 luxa). Pogledajte i ovaj video:




Tekst u saradnji sa sajtom treehugger.com. Slike preuzete sa sajta aerelight.com.