09/09/2014

Budući grad neboder u Londonu

Koncept nazvan "Beskrajni grad" (engl. Endless City) je delo arhitektonskog studija SURE i predstavlja viziju budućeg nebodera u Londonu. Ideja je da se napravi pasivna zgrada, sa eko-sistemom unutar same zgrade i da objekat ima minimalnu potrebu za veštačkim osvetljenjem i ventilacijom.
Grad u gradu - Londonski soliter budućnosti
[slika © dezeen.com]
"Beskrajni grad", koncept solitera budućnosti u Londonu, je zgrada visoka 300 metara, zamišljena kao vertikalni grad. Projektanti iz kineskog arhitektonskog studija SURE, predstavili su svoju viziju zgrade budućnosti. Ideja je da se u ovom soliteru smesti ceo mali grad - škole, prodavnice, stanove, čak i velike parkove.

Grad u gradu - Londonski soliter budućnosti
[slika © dezeen.com]
Projektanti su želeli da naprave jednu kontinualnu celinu. Zgrada nije zamišljena kao klasična naslaga spratova, već kao jedna celina koja je povezana pasarelama između spratova. 

Pogled na zgradu odozgo
[slika © dezeen.com]
Zgrada je zamišljena kao energetski efikasna, koja će maksimalno koristiti pasivnu energiju. Predviđeno je i da se minimalno koristi veštačko osvetljenje i veštačka ventilacija. 

Izgled enterijera
[slika © dezeen.com]
Osim jednostavnog dizajna, koji je skoncentrisan na kontinuitet unutar zgrade, predviđena je i komunikacija između nivoa pasarelama i stepeništem. Zgrada će imati i parkove i šetališta, sve što je potrebno za život ljudima u jednom gradu, samo postavljeno vertikalno u jednom objektu.

Grad u zgradi od 300 metara
[slika © dezeen.com]
Tekst i slike u saradnji sa sajtom dezeen.com.