02/07/2014

Drveće na krovovima u Vijetnamu

Gradovi postaju sve pretrpaniji, urbanisti planiraju jedno, dok se, po nekom nepisanom pravilu, na terenu dešava nešto sasvim drugo. Sve je manje zelenila u gradovima, što dovodi do promena u mikro-klimi. Danas ćemo predstaviti jednu dobru ideju koja predstavlja odgovor na ovaj problem.
Drveće na krovu zgrade
slika [© dezeen.com]

Kuća u Vijetnamu, koju je projektovao studio "Vo Trong Nghia Architects" je u osnovi, kuća sa dve spavaće sobe, projektovana za tročlanu porodicu. Projektanti su želeli da razbiju betonsku monotoniju - dodali su velike betonske kutije u koje su posadili drveće. 


Drveće na krovu zgrade
slika [© dezeen.com]

Prema analizi studija koji je projektovao ovu kuću, grad Ho Chi Minh gde se kuća i nalazi, ima zelenila na svega 0,25% površine. Ovako sagrađena kuća će povećati zelenilo u urbanoj sredini. Povećanjem zelenila, vazduh će biti čistiji a ne treba zaboraviti i mikro-klimu u gradu, koja će svakako biti povoljnija.


Više zelenila u gradovima
slika [© dezeen.com]
Ukupno je posađeno pet sadnica Banian drveta u pet betonskih kutija (saksija) na krovu. Ovo drvo je izabrano pošto njegovo korenje ne raste duboko, pa neće narušiti objekat.

Bašta ispod zelenih krovova
slika [© dezeen.com]
Tekst i fotografije u saradnji sa sajtom dezeen.com.