21/06/2014

Solarni sistem za navodnjavanje

Poljoprivreda je prešla veliki put od ručne obrade zemlje. Mehanizacija predstavlja veliku pomoć poljoprivrednicima, dok se sve više radi i na automatizaciji procesa proizvodnje hrane. Jedan takav uređaj, koji prati parametre zemljišta se zove "Edyn".
"Edyn" sistem za kontrolu parametara zemljišta
slika [© Edyn on Kickstarter.com]
Uz pomoć ogromne baze podataka, koja sadrži svo bilje i uslove optimalne uslove za njegov rast, "Edyn" kombinuje navodnjavanje i đubrenje. Sistem je potpuno automatizovan, koristi solarnu energiju i može se pratiti preko aplikacije na mobilnom telefonu.

Solarna energija se koristi za rad "Edyn" sistema
slika [© Edyn on Kickstarter.com]
Optimalni uslovi za rast biljaka podrazumevaju, osim dobre vlažnosti zemljišta, i dobar pH nivo kao i optimalnu količinu đubriva u zemlji. Vlažnost zemljišta se lako može ručno odrediti, međutim, problem nastaje kod određivanja drugih, hemijskih, parametara. Tu nastupa "Edyn" sistem, koji uz pomoć senzora sve to proverava.

Sonda za kontrolu zemljišta i ventil za navodnjavanje
koriste solarnu energiju za rad
slika [© Edyn on Kickstarter.com]
Ceo sistem se sastoji iz dva dela. Sonda, koja kada se namesti, obezbeđuje podatke za oko 23 kvadratna metra. Drugi deo sistema je solarni ventil, koji otvara i zatvara dovod vode. Oba dela koriste solarnu energiju kojom se puni litijum-jonska baterija i sadrže u sebi bežičnu konekciju. Koriste je za preuzimanje i slanje podataka. Uz sistem, dolazi i aplikacija, preko koje možete pratiti stanje zemljišta na svom mobilnom telefonu.

Pogledajte kako radi ovaj sistem:




Tekst u saradnji sa sajtom treehugger.com. Slike i video preuzeti sa sajta kickstarter.com.