17/06/2014

Ekološki kerozin iz solarne energije

"Solar Jet" je projekat Evropske Unije, koji sadrži tehnologiju i postupak kojim se od ugljen-dioksida, vode i sunčeve svetlosti dobija obnovljivi kerozin. Osim kerozina, ovim postupkom se mogu dobiti i druge vrste goriva - dizel, benzin ili čist vodonik.

slika [© agroeko.net]


Nekoliko kompanija – "ETH Zurich", "Bauhaus Luftfahrt", "Deutsches Zentrum fur Luft – und Raumfahrt" (DLR), ARTTIC i "Shell Global Solutions" pronašli su termohemijski način koji se temelji na koncentrisanoj solarnoj energiji. Nova tehnologija solarnog reaktora iskorišćena je za proizvodnju tečnog ugljovodoničnog goriva koje može omogućiti održivi transport.

Sunce kao obnovljivi izvor energije i kao
izvor energije za ekološka goriva
slika [sxc.hu]
Veliki uticaj na životnu sredinu koji imaju avioni, tera avioindustriju u istraživanje alternativa kerozinu. "Solar Jet" će sigurno otvoriti put ekološkim gorivima čak i u ovoj vrsti transporta.

Tehnologija je višestepena - prvo se ugljen-dioksid i voda pretvaraju u sintetički gas (syngas) uz pomoć koncentrisanog sunčevog zračenja. Proces je moguć zbog redukcionih hemijskih procesa od metalnih oksida na visokim temperaturama. Potom, Syngas, mešavina vodonika i ugljen-monoksida se pretvara u kerozin pomoću Fischer-Tropsch tehnologije.

Budućnost goriva u avionidustriji
slika [sxc.hu]
Iako je ovaj način dobijanja kerozina iz sunčeve svetlosti još u ranoj fazi razvoja, već je odobren za komercijalno vazduhoplovstvo, a proces pretvaranja Syngasa u kerozin već su usvojile neke kompanije poput "Shella". Projekt "Solar Jet" pokrenut je u junu 2011. godine, a finansira ga Evropska unija. 

Tekst u saradnji sa sajtom agroeko.net. Slike preuzete sa sajta agroeko.net i sxc.hu.