26/04/2014

Park u Abu Dabiju sa pustinjskim izgledom

Britanski dizajner Tomas Hedervik, predstavio je svoj projekat - park oazu u Abu Dabiju, koja svojim izgledom podseća na ispucalu zemlju Arapske pustinje.

Park oaza u Abu Dabiju
slika [© dezeen.com]
Park će imati ukupnu površinu od oko 125.000 metara kvadratnih i zvaće se Al Faja park (Al Fayah Park). Sadržaće u sebi staze za šetanje, igrališta, deo za izlete i bašte sa povrćem i voćem. Celu krovnu strukturu će nositi niz nosećih stubova ispod kojih će se nalaziti biblioteka, bioskop na otvorenom i pozornice. 

Izgled parka
slika [© dezeen.com]
Po rečima dizajnera, ovakva struktura koja podseća na ispucalu pustinjsku zemlju, izabrana je namerno pošto će omogućiti prodor sunčevih zraka neophodnog za rast biljaka dok će, istovremeno, štiti posetioce od jakog sunca praveći hladovinu. Povećanjem površine koja se nalazi ispod ovih krovova nalik na ispucalu zemlju, povećava se energetska efikasnost parka i smanjuju gubici usled isparavanja vode.

Staze za šetanje u hladovini
slika [© dezeen.com]
U toku večernjih sati, kada oslabi sunčevo zračenje, krovna konstrukcija se može koristiti za šetnju, druženje, sastanke itd. Početak izgradnje ovog parka se planira u toku 2014. godine, dok se otvaranje očekuje tokom 2017. godine.


Pogled na ceo kompleks
slika [© dezeen.com]
Tekst i fotografije u saradnji sa sajtom dezeen.com.