15/10/2013

Porodični solarni automobil

World Sollar Challengde (prev. engl. Svetski solarni izazov) je trka dužine 3000 km koja je namenjena solarnim vozilima, tj. vozilima koje za pokretanje koriste sunčevu energiju. Pobednik trke ove godine je tim Solar Team Eindhoven iz Holandije.




"Stella" sa putnicima
slika [© Flickr - Solar Team Eindhoven]


Sudije takmičenja, ocenjuju automobile podeljene u dve kategorije: Challenger class (klasa izazova) gde se vozila takmiče u brzinama i Cruiser class (klasa krstarica) koja se odnosi na vozila koja mogu povesti jednog i više putnika i mogu se koristiti u gradovima, tj. ispunjavaju uslove koji su neophodni za redovno korišćenje u saobraćaju.





Solarni automobil "Stella"
slika [© Flickr - Solar Team Eindhoven]
"Stella" ima mesta u sebi za tri putnika, prtljag, može se paralelno parkirati i jedino je vozilo sa registarskim tablicama na ovom takmičenju.

Studenti Eindhovena, čiji je ovo prototip, su pažljivo koristili svaki delić prostora u vozilu i na njemu. Solarni paneli su postavljeni na krovu i na zadnjem delu vozila. Maksimalna brzina "Stelle" je 120 km/h, dok je prosečna 67 km/h. Pošto vozilo koristi oko 50 % snage svojih solarnih panela, može se koristiti kao izvor energije kada je parkirano ispred kuće.


"Stella" i njeni tvorci
slika [© Flickr - Solar Team Eindhoven]
Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com. Slike preuzete sa Flickr naloga Solar Team Eindhoven.
Više informacija o ovom solarnom automobilu i timu koji ga je konstruisao, možete pogledati na njihovoj zvaničnoj web prezentaciji www.solarteameindhoven.nl/en/recent