02/08/2013

Energetski efikasna kuća "Etho" iz Kine

Kina, sa svojom populacijom od 1,4 milijarde stanovnika, od kojih skoro 52% živi u urbanim delovima, predstavlja jedinstveno tržište nekretnina na svetu. Poseban problem predstavlja potrošnja energije, koja je u porastu, što je neodrživo u nekoj daljoj budućnosti. Moguće rešenje ovog problema predstavlja "Etho" kuća, koja je će biti predstavljena na prvom Solarnom Dekatlonu Kina 2013.
"Etho" kuća
[slika © solardecathlon.illinois.edu]
Zbog velikog privrednog razvoja, sve više stanovnika Kine se seli ka urbanim sredinama u potrazi za poslom. Problem urbanog života svakako predstavlja nedostatak prirodnog okruženja, velika buka i saobraćaj. Kuća "Etho" treba da omogući svojim stanarima prirodno okruženje, urbanu oazu u sred urbane džungle i, najvažnije, treba da bude energetski efikasna. 

Sendvič paneli (structurally insulated panels - SIP eng.) čine osnovni materijal koji je korišćen za izgradnju "Etho" kuće. Ovim je omogućena odlična toplotna izolacija, predupređeni su toplotni mostovi. SIP je korišćen na zidovima, tavanici i podu kuće. 
Presek konstrukcije kuće
[slika © solardecathlon.illinois.edu]
Kuća je projektovana tako da objedini spoljašnjost i unutrašnjost u jednu celinu. Više dvorišnih celina, smeštenih na severo-zapadu, jugu i jugo-istoku kuće, daju kući prirodno okruženje svojom vegetacijom. Centralni deo "Etho" kuće se stapa sa eksterijerom tako što se koriste isti materijali za oblaganje podova, a i zeleni zid unosi vegetaciju u kuću iz dvorišta.

Kuća je snabdevena solarnim panelima za pripremu potrošne tople vode i fotonaponskim panelima za proizvodnju električne energije. Obezbeđena je ventilacija uz pomoć sistema sa rekuperacijom toplote (povrat i čuvanje toplote iz vazduha iz kuće). Kuća ima senzore koji mere spoljašnju i unutrašnju temperaturu, vlažnost vazduha i kolilčinu ugljen dioksida, čime se omogućuje potpuna automatizacija rada sistema u kući.
Kontrola automatskih sistema u kući
[slika © solardecathlon.illinois.edu]
Tekst u saradnji sa sajtom solardecathlon.illinois.edu.