30/05/2013

Planira se izgradnja vetroparkova u Africi

Afrička razvojna banka je objavila da su investitori spremili dovoljno novca za ulaganje u energiju vetra na tom kontitnentu. Planira se izgradnja vetrogeneratora koji će davati ukupno 1.1 GW snage u električnu mrežu Afrike. Trenutno se iz energije vetra dobija oko 1% ukupne energije na ovom kontinentu, ali navedeni projekti će povećati to učešće na skoro 10%.

Primer vetroparka u Danskoj
slika [link]

Slični projekti u Africi već postoje, kao što je vetropark Turkana jezero u Keniji, koji je iznosio 115 miliona eura. Ovaj vetropark donosi 300 MW energije i povećava procenat zelene energije u ukupnoj proizvodnji u Africi.

"Ako sagledate sve projekte u planu, skoro 50 procenata od svih je sponzorisano iz privatnog sektora", rekla je Emelly Mutambatsere, ekonomista  u Afričkoj razvonoj banci i dodala je da je ovim investicijama prethodila liberalizacija tržišta električne energije.

Trenutno, energija iz vetra je najzastupljenija u Severnoj Africi (Egipat, Tunis i Maroko), zemljama koje su prihvatile zelenu energiju. Međutim, podsaharske zemlje sporije prihvataju promene i teže se okreću ka obnovljivim izvorima energije, među kojima je i Južnoafrička republika koja je najveći emiter ugljen dioksida u atmosferu kao posledica velike upotrebe uglja.

Dosadašnji projekti vezani za energiju vetra su privukli skoro 5 milijardi dolara investicija, rekao je ministar energetike. "Došlo je do velikog porasta u upotrebi obnovljivih izvora energije u Južnoafričkoj republici. Ranije su se nalazila samo osam vetrogeneratora, dok se trenutno gradi oko 250", rekao je Johan van den Berg, predsednik Južnoafričke asocijacije za energiju iz vetra.

Tekst u saradnji sa sajtom Inhabitat.com.