22/07/2013

Vetropark kod Kikinde će biti finansiran francuskim kapitalom

Pre pola godine predstavnici Ministarstva za energetiku obratili su se načelniku Severnobanatskog upravnog okruga Vladimiru Iliću da pomogne potencijalnom investitoru iz Francuske koji je rad da ulaže u izgradnju vetroparka. Početkom naredne godine trebalo bi da počne izgradnja vetroparka u kikindskoj opštini, na parceli koja se graniči sa Bašaidom, Banatskom Topolom i Tordom.

slika [sxc.hu]

Vrednost investicije je oko 63 miliona evra, a investitori su već obezbedili bankarsku garanciju.

"Opština Kikinda je vrlo efikasno odreagovala  i donela odluku o pristupanju i izradi Plana detaljne regulacije. Ovaj dokument, koji je usvojen na skupštinskom zasedanju, neophodan je jer je važno da se planski predvidi korišćenje parcele za proizvodnju struje na energiju vetra. Reč je o visokoj tehnologiji  koja ne podrazumeva velik broj zaposlenih, ali bi kao region u Evropskoj uniji bili prepoznati kao region koji koristi obnovljive izvore energije za proizvodnju struje."


Kako je rekao Vladimir Ilić, investitor iz Francuske i dobro reagovanje lokalne samouprave na sve zahteve potencijalnog investitora imalo je odjeka kod najveće elektro kompanije Francuske.


"Predstavnici elektro kompanije su Ministarstvu energetike predstavili  ideju da u Nakovu kod Kikinde izgrade dve elektrane u kojima bi bila korišćena geotermalna energija. To praktično znači da bi se struja proizvodila uz pomoć geotermalne energije iz velikih dubina."

Tekst preuzet sa sajta gradjevinarstvo.rs.